Dotychczasowa kuchnia nadal żyje

Każda kuchnia cechuje się osobistymi tradycjami, zwyczajami i czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i łatwa. Większości z nas kojarzy się jedynie z pierogami (które są wybitnie cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za krajowe, zwłaszcza z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Ale nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone przeważnie z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają doskonale smak szablonowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostateczności to wyłącznie jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych dań, reprezentatywnych dla różnych części Europy czy świata. restauracje Kraków Skoncentrujmy się jednak po raz kolejny na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie towary i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak rzeczywiście niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film