Autentyczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Włoskie restauracje to w kraju najbardziej popularny rodzaj gastronomii. Kochamy włoskie jedzenie gdyż jest smaczne, treściwe oraz nie jest kosztowne. Bez wątpienia najczęściej decydujemy się na pizzę. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską smakują równie pyszne potrawy – canelloni, lasagne i włoskie zupy minestrone.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji należy zwrócić uwagę na kilka elementów: czy restauracja stosuje włoskie składniki, czy w karcie są też mniej typowe potrawy, czy karta win, zawiera klasyczne włoskie wina. Włoska kuchnia to bogata wielość smaków oraz potrawy z wielu zakątków kraju. W dobrej restauracji poczujemy prawdziwy smak Włoch.
Kuchnia włoska jest łatwa, ale to wcale nie oznacza, że jest mniej smaczna Z pewnością można stwierdzić, że jest to wspaniała kuchnia europejska .
Dobre wino z Włoch
Żadna knajpka włoska, która ubiega się do bycia eleganckim miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie może zaniedbywać trunków. Kolacja z całą pewnością powinien obejmować też trunek. Odrobina alkoholu to przy włoskim obiedzie czy kolacji reguła. nasze menu Klasyczne włoskie wina to przede wszystkim trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese oraz monti z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście ma być postrzegana jako klasycznie włoska, musi posiadać różnorodny wachlarz win.
Regionalna kuchnia włoska
Chcąc zrozumieć indywidualność włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości trzeba wybrać się do restauracji, która potrafi podać nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film